Divadlo Petra Bezruče zahajuje sezónu Někdo to rád Bezruč

Pondělí, 11. 9. 2017, 18:25 -

Novou sezónu v Divadle Petra Bezruče zahájí ve středu 13. září představení PS: …odepiš! Součástí slavnostního večera bude vyhlášení výherců ankety Bezruč sobě a premiéra traileru Někdo to rád Bezruč. V letošní sezóně uvede divadlo pět premiér – kontroverzní příběh Velký sešit, komedii Kdo je tady ředitel?, současný pohled na klasická díla Maryša a Miláček a závěr bude patřit tématu internetových diskuzí v autorské inscenaci #nejsemrasista_ale.

Sezónu s podtitulem Někdo to rád Bezruč odstartuje kabaretně pojatá inscenace PS: … odepiš! V rámci večera proběhne vyhlášení výsledků 12. ročníku ankety Bezruč sobě, ve které diváci volili nejoblíbenějšího herce, herečku a inscenaci. Nově se v soutěžních kategoriích objevil také nejlepší plakát a trailer. Součástí večera bude také projekce zbrusu nového videoklipu k letošní sezóně.

První premiérou bude divadelní adaptace kontroverzního románu Velký sešit Agoty Kristofové. Dvojčata Claus a Lucas jsou teprve malí chlapci, a už jsou nuceni každodenně se vyrovnávat se surovostí a cynismem  světa zmítaného válkou. Jak si s tím poradí? To se diváci dozvědí již brzy, inscenace v režii slovenského režiséra Mariána Amslera bude mít premiéruv pátek 22. září. V hlavních rolích se představí Ondřej Brett a Milan Cimerák.

S druhou premiérou se k Bezručům vrátí slavný dánský filmový režisér Lars von Trier – tentokrát překvapivě s komedií. V režii Janky Ryšánek Schmiedtové uvedou Bezruči divadelní adaptaci jeho filmu Kdo je tady ředitel? V lednu se Bezruči pod režijním vedením Janky Ryšánek Schmiedtové chopí nejklasičtějšího díla českého dramatu – Maryši Aloise a Viléma Mrštíkových. Současnou interpretaci klasického díla přinese i čtvrtá premiéra sezóny v režii mladého režiséra Michala Skočovského – tentokrát se bude jednat o divadelní adaptaci románu Guy de Maupassanta Miláček. Autorskou inscenací na současné téma uzavře sezónu oceňovaný režisér Braňo Holiček. Projekt vznikající přímo pro Bezruče nese název #nejsemrasista_ale a zaměří se na prostředí internetových diskusí.

Kromě pěti premiér připravuje Divadlo Petra Bezruče v rámci nové sezóny také řadu zájezdů a doprovodných akcí. Bezruči se představí na 25. ročníku Mezinárodního festivalu Divadlo v Plzni, kde 16. září odehrají kabaretně pojatou inscenaci PS: … odepiš! V říjnu se pak ostravský soubor vydá na šňůru zájezdů – úspěšnou inscenaci Spalovač mrtvol zahraje divákům v České Lípě, Děčíně, Ústí nad Labem, Chrudimi a Turnově. V říjnu pak budou Bezruči na své scéně hostit Mestské divadlo Žilina, které v Ostravě zahraje představení Iluze v režii Eduarda Kudláče. Inscenace Iluze byla nominovaná na prestižní slovenskou Cenu Dosky 2014 v kategorii Nejlepší inscenace sezóny 2013/2014.

V sobotu 30. září Divadlo Petra Bezruče oslaví 150. výročí narození Petra Bezruče. Pro své diváky si Bezruči připravili veřejné čtení Bezručových básní, promítání legendární inscenace z pera Jana Balabána a Ivana Motýla Bezruč?! a program večera završí zábavný Bezručovský pub kvíz zaměřený na život a dílo známého básníka. Bezruči zvou své diváky, aby přišli a oslavili výročí s nimi – ať už aktivně, nebo pasivně. Aktivně se mohou zapojit i se svými přáteli a přihlásit se jako soutěžící v kvízu, který se odehraje v klubu divadla a bude zaměřen na život a dílo Petra Bezruče. Při té příležitosti se také osobně setkají s některými z bezručáckých herců, kteří budou kvíz moderovat. Diváci se ale mohou zúčastnit – ať už jako vystupující, nebo jako diváci – i veřejného čtení Bezručových básní, které proběhne na jevišti divadla a jehož se zúčastní jak herci Divadla Petra Bezruče, tak i ostatních ostravských divadel.

Sobota 21. října bude patřit Norbertu Lichému, který letos slaví úctyhodné třicetileté výročí svého angažmá v Divadle Petra Bezruče. Jubileum oslaví Norbert Lichý společně se svými současnými i bývalými kolegy a přáteli benefičním představením inscenace Spalovač mrtvol. Výtěžek z prodaných vstupenek poputuje na dobročinné účely.

Bezruči se také v této sezóně zapojí do celoevropského projektu Noc divadel. Třetí listopadovou sobotu otevřou dveře divadla dokořán a nabídnou bohatý doprovodný program, diváci tak budou mít jedinečnou příležitost setkat se svými oblíbenými herci. Na jaře se uskuteční další ročník pravidelné divadelní přehlídky Kašparův ostravský týden, která ostravskému publiku nabídne to nejlepší z repertoáru pražského Spolku Kašpar. Sezónu uzavře jubilejní desátý ročník festivalu Dream Factory Ostrava, jehož je Divadlo Petra Bezruče hlavním spolupořadatelem.

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky