Divadelní festival Dream Factory přivítá v Ostravě Krobota, Čtvrtníčka či Prachaře

Úterý, 24. 5. 2016, 12:29 -

Miroslav Krobot, Petr Čtvrtníček, David Prachař, Simona Babčáková a další herecké hvězdy se letos představí na  Dream Factory Ostrava. Program 8. ročníku festivalu se zaměří na Shakespeara, režiséra Jana Friče, hereckou legendu Lídu Baarovou a fenomén skautingu – tato témata se objeví hned v několika inscenacích. Divadelní přehlídka se bude konat od 31. května do 5. června v ostravských divadlech, kulturních centrech a tradičně  vyvrcholí programem v industriálním areálu Dolu Hlubina.

Festival slavnostně zahájí Shakespearův psychothriller Zimní pohádka v precizním podání herců legendárního pražského Dejvického divadla. V inscenaci excelují Miroslav Krobot, Lenka Krobotová, Simona Babčáková a další. „Letos si připomínáme 400 let od úmrtí Williama Shakespeara, což nemůže opomenout ani náš festival. Kromě Zimní pohádky uvedeme v rámci festivalu také Othella, Bouři, Něco za něco, Richarda III. a aby toho nebylo málo, oceňované Divadlo Na zábradlí přiveze hned sedm Hamletů!,“ říká ředitel festivalu Tomáš Suchanek.

Záštitu nad letošním ročníkem převzal primátor statutárního města Ostrava Ing. Tomáš Macura, uměleckou  záštitu  pak herec  Klicperova  divadla a  bývalý „bezručák“ Jan Vápeník a  herec  a režisér Dejvického  divadla  Miroslav  Krobot. „Líbí se mi spojení slov „Dream“ a „Factory“ v názvu festivalu. Jak jsem se  díval na program letošního ročníku, chtěl bych  vidět  asi  sedmdesát  procent  představení,“ těší se na festival Miroslav Krobot.

Pozornost festivalové dramaturgie se soustředí také na dvě výrazné inscenace o rozporuplném a dodnes fascinujícím životě herečky Lídy Baarové - hru  Švandova  divadla  Pankrác ´45 z prostředí pankrácké věznice, kde se setkává Lída Baarová s Adinou Mandlovou a autorskou inscenaci Tomáše  Vůjtka Spolu uváděnou v Absintovém klubu Les. Téma  doplní  promítání filmového dokumentu Zkáza krásou Heleny Třeštíkové a Ba(a)rová debata s tvůrci inscenací.

V hledáčku organizátorů festivalu se objevilo také několik inscenací inspirovaných fenoménem skautingu - komedie o zásadách českého trampingu Hubte trampy, serou v lese pražského A studia Rubín, kontroverzně přijímaná inscenace Divadla pod Pamlovkou Mlčení bobříků nebo hra Klicperova divadla Medvědi inspirovaná známým folkovým duem Bratři Nedvědi. V rámci víkendového trampského programu na Dole Hlubina nebude chybět ani večerní posezení u táborového ohně s kytarou a opékáním špekáčků.

Letošní novinkou je site specific projekt vznikající přímo na objednávku festivalu. „Jsme moc rádi, že se nám podařilo získat ke spolupráci jednoho z našich  nejvýraznějších  režisérů  Jana  Mikuláška,  který  společně s herci Divadla Petra Bezruče uvede autorskou inscenaci Shakespeare na Hlubině,“ prozradil ředitel festivalu Tomáš Suchanek. „Čeká nás jen pár dní zkoušení, ale těším se moc, site specific projekty mě vždycky nesmírně lákaly,“ říká Jan Mikulášek, který se díky projektu vrací do Ostravy, kde v minulosti strávil několik sezón na postu uměleckého šéfa Divadla Petra Bezruče.

Na programu festivalu bude také palčivé severské drama Přízraky Městského divadla Kladno,  Krásné  psaní  stroje  Miloše  Orsona  Štědroně  a  Jiřího  Havelky.  Z Nitry přijede  Divadlo  Andreje  Bagára  s inscenací  Veľký  zošit  –  první  částí  prozaické  trilogie  Agoty Kristof. V pražské MeetFactory pak zpracovali celý tento románový cyklus v inscenaci Třetí lež.  Divadlo  v Dlouhé přiváží Lidskou  tragikomedii,  Činoherní  studio  z Ústí  nad  Labem  se představí s kultovkou My děti ze stanice ZOO. Z pražského NODu do Ostravy zavítá scénická koláž Dvojí  domov  inspirovaná  texty  prozaika  a esejisty  Jana  Čepa.  Progresivní  skupina  Spitfire Company představí svůj nejnovější projekt Vypravěč namíchaný z ingrediencí tanečního divadla, experimentálního zpěvu i osobní zpovědi performerky Cécile Da Costa. Festival uzavře inscenace Richard III. Klicperova divadla v netradičním pojetí - nebudou chybět muži coby anglické královny, mniši zpívající skladby od Queen i Enyi nebo část anglické fotbalové reprezentace.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky