Český rozhlas Ostrava odvysílá unikátní příběh k 71. výročí osvobození Ostravy

Čtvrtek, 14. 4. 2016, 10:38 -

Český rozhlas Ostrava odvysílá v týdnu od 18. dubna unikátní reportáž o cestě do Gruzie za uniformou plukovníka Kandareliho. Tento čestný občan Opavy, účastník ostravsko-opavské operace v průběhu II. světové války, věnoval svou uniformu s řadou vyznamenání Vojenskému historickému ústavu armády ČR v Praze. Silný příběh pro posluchače zmapoval a uniformu přivezl redaktor Martin Knitl.

Iraklij Levanovič Kandareli byl jedním z mnoha vojáků, kteří se zúčastnili ostravsko-opavské operace na sklonku II. světové války. Jako hrdina se stal čestným občanem Opavy a několika dalších měst. Dnes žije v městě Gori v Gruzii na hranici chudoby a jeho důchod nestačí ani na zaplacení bytu. Proto mu město Opava pravidelně posílá příspěvek jako výraz vděčnosti. Tak začíná příběh, který posluchačům nabídne Český rozhlas Ostrava od 18. do 24. dubna.

Téměř 93-letý plukovník Kandareli měl už delší dobu jedno velké přání – věnovat svou starou vojenskou uniformu České republice, kterou považuje za svou druhou vlast. Redaktor Českého rozhlasu Martin Knitl se proto vypravil na zhruba 2 700 kilometrů dlouhou cestu. V Gruzii pana Kandareliho našel, uniformu i s řadou vyznamenání převzal a odvezl ji do Vojenského historického ústavu armády ČR v Praze. Pro archiváře má tato památka značnou cenu, protože se váže k příběhu konkrétního člověka a přímého aktéra jedné z největších bitev na území tehdejšího Československa.

Od pondělí 18. dubna do pátku 24. dubna vždy v 8:20 hodin uslyší posluchači ČRo Ostrava reportáž Martina Knitla o cestě do Gruzie. Příběh začne u opavských legionářů, kteří mezi sebou vybrali pro pana Kandareliho peníze, pak se přesune do Tbilisi a města Gori. I když vysoký věk se na posledním žijícím čestném občanovi Opavy podepsal, radost ze splnění jeho přání byla nepopsatelná. „V sobotu 24. dubna po 15. hodině shrneme celý příběh do jednoho uceleného dokumentu Uniforma plukovníka Kandareliho. Unikátním seriálem chceme ukázat, že vztah českého města a gruzínského vojáka může přetrvat i více než 70 let – navzdory změnám režimů a generací,“ řekl vedoucí Programu ČRo Ostrava Richard Piskala.

Český rozhlas Ostrava naladí posluchači na frekvencích: REGION 99,0 FM * Ostravsko 107,3 FM * Těšínsko 105,3 FM * Opavsko 102,6 FM * Bruntálsko 95,5 FM * Hradec nad Moravicí 91,9 FM nebo také na internetových adresách: http://www.rozhlas.cz/iradio/zive_regionalni a www.play.cz/cesky-rozhlas-ostrava.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky