Akord plný flamenka ku poctě kytaristy Paca de Lucía

Paco de Lucía
Paco de Lucía
Pátek, 16. 3. 2018, 10:28 -

Na první jarní den 21. března Akord v Ostravě-Zábřehu připravil pestrý hudební program zasvěcený španělskému žánru flamenku a jeho nejznámějšímu interpretovi, kytaristu Pacovi de Lucía. 

25. února 2014 flamenkový svět opustil legendární kytarista a skladatel Paco de Lucía. Pojďte si společně s námi zavzpomínat na tuto osobnost, která změnila flamenkový žánr a mnohým z nás do něj otevřela dveře.  Jak jinak zavzpomínat na kytarového mága než kytarovým koncertem. Náš nejlepší flamenkový kytarista Morenito de Triana (Stano Kohútek) si přizval několik významných hostů. V repertoáru koncertu pochopitelně nebudou chybět slavné Pacovy skladby. Během koncertu proběhne projekce z Pacova života a jeho tvorby.

ÚČINKUJÍCÍ:
Morenito de Triana (SK) / kytara, zpěv
Dario Piga (IT) / kytara
Michael Cába (CZ) / cajon, perkuse
Mateo Garriga (CZ) / cajon, potlesky
Hana Iridiani (CZ) / zpěv, potesky
Arturo Soriano (ESP) / saxofon, příčná flétna

PRŮBĚH KONCERTU:

16:30  - 17:30 - přednáška o flamenku a Pacovi

17:30 - 18:00  - cajonový workshop pro odvážlivce

19:00 - 21:00 - koncert s přestávkou

Na přednášku a workshop je vstup se vstupenkou na večerní koncert zdarma, samostatný vstup na odpolední program za 70 Kč. V případě zájmu nám dejte vědět na info@dk-akord.cz.

SLOVO O PACOVI
Byl to vynikající kytarový virtuóz, některými odborníky považovaný za nejlepšího kytarového interpreta flamenka všech dob. Působil také jako jazzový a klasický kytarista a byl, mimo jiné, také znám jakožto velký obdivovatel a propagátor španělského hudebního skladatele Manuela de Fally. Flamenco obohatil o perkusivní hudební nástroj cajón. Na kytaru hrál už od svých pěti let. Profesionálním kytaristou se stal z otcova popudu už v 11 letech. Nejprve vystupoval se svým bratrem Pepém, teprve později se dal na sólovou dráhu. Legendární dvojici stvořil s flamenkovým zpěvákem Camaronem de la Isla. Čeští diváci měli možnost ho vidět ve filmech Carlose Saury “Carmen”, “Flamenco” nebo “Flamenco, Flamenco”. V České republice koncertoval několikrát, naposledy v roce 2013 na flamenkovém festivalu v Olomouci.

Akord plný flamenka
Akord plný flamenka
 

« zpět do rubriky