Máta peprná

Velice známá bylinka s charakteristickou chutí, která je po ní pojmenovaná - mátová. Jako děti, jsme mátovému čaji říkali žvýkačkový čaj. Dnes je mátový čaj hodně „moderní“. Dovede osvěžit a také má léčebné účinky. V horkých letních dnech můžeme lístky máty peprné dát i do studené vody a tím si vodu příjemně ochutit. Kdo by neznal výborný drink mochito, s alkoholem nebo bez alkoholu v letním baru ve městě nebo u moře, kde hlavní složkou drinku je právě máta peprná. A tak se stala máta slavnou a oblíbenou bylinkou.  

V lidovém léčitelství se užívá hlavně pro její mentolovou silici, která má chladivé a antiseptické účinky, uklidňuje hladké svalstvo zažívacího ústrojí, čímž příznivě působí při bolestivých křečí trávicího ústrojí, nemocech žaludku nervového původu, nedostatečném vylučování žluče, nadýmání. Povzbuzuje chuť k jídlu. Účinně potlačuje kašel, likviduje i některé druhy bakterií a virus způsobující opar na ústech a genitáliích. Mátový čaj se pije při bolestech hlavy, menstruačních bolestech nebo při onemocnění z vypětí a stresu.

Několik kapek silice máty peprné nakapejte do aromalampy na desinfekci místnosti nebo potřete spánky při bolestech hlavy.

 

Zpět do rubriky Byliny